ιεθνιστική Συνάντηση 90 χρόνια από την έφοδο στον ουρανό. Παρουσίαση συμμετεχόντων & Πρόγραμμα Συνάντησης

Διεθνιστική Συνάντηση 90 χρόνια από την έφοδο στον ουρανό. Παρουσίαση συμμετεχόντων & Πρόγραμμα Συνάντησης

 

Η επέτειος των 90 χρόνων από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε το ερέθισμα για μια σειρά εκδηλώσεων διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, φυσικά με διάφορες προσεγγίσεις και πολιτικές επιδιώξεις. Αν περιοριστούμε στον ελλαδικό χώρο, θα δούμε ότι αυτό που χαρακτήρισε όλες τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις ήταν η συστηματική και συνειδητή προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε είδους διάλογος. Όλες, ανεξαιρέτως, πιστεύουμε ότι χαρακτηρίζονται από τη λογική του μονολόγου και του υποκειμενισμού. Ο διάλογος όμως θα έθετε το ζήτημα της αριστεράς σήμερα, τους όρους για την ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος, του επαναστατικού υποκειμένου και φυσικά πώς και γιατί έκλεισε ο προηγούμενος κύκλος των επαναστάσεων και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ο αιώνα. Ίσως γι’ αυτό και γεμίσαμε με αφίσες που προβάλουν αποκλειστικά το μεγάλο ηγέτη του παρελθόντος (Β.Ι. Λένιν) από διάφορες οπτικές γωνίες. Η ουσία όμως δεν βρίσκεται στο εικονοστάσιο αλλά στο πώς θα αξιοποιήσουμε το έργο του στις σημερινές συνθήκες. Πώς θα εμπνευστούμε από το έργο των επαναστατών του 1917 και των άλλων μεγάλων λαϊκών εξεγέρσεων ώστε να συμβάλουμε στις σύγχρονες επαναστατικές διαδικασίες.
Υπ’ αυτές λοιπόν τις συνθήκες, το ΚΚΕ(μ-λ) αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία για ένα διεθνή τουλάχιστον διάλογο σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα. Οι πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, η εξάπλωση της καταστολής διεθνώς που εμποδίζει την επαφή μεταξύ των λαών, σε εποχή υποτίθεται “παγκοσμιοποίησης” και κατάρρευσης των εθνικών συνόρων, είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση της συνάντησης στις 8 και 9 Δεκέμβρη.
Πιστεύουμε ότι οι οργανώσεις που θα παρευρεθούν καλύπτουν ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό φάσμα των τάσεων που υπάρχουν στο διεθνές επαναστατικό κίνημα από τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όπως μπορεί κανείς να δει παρακάτω, στη διεθνή συνάντηση θα μιλήσουν αγωνιστές από το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες. Από δύο δηλαδή χώρες της Ασίας όπου το επαναστατικό κίνημα έχει βαθιές ρίζες και παίζει καθοριστικό ρόλο σήμερα στις πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά στο Νεπάλ, είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα εχθρών και φίλων, αφού η ανάπτυξη των λαϊκών επαναστατικών δυνάμεων απειλεί τα γενικότερα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη πλευρά, ενώ υπάρχει τέτοια πληθώρα πληροφοριών και αναλύσεων για τα τεκταινόμενα στη Λατινική Αμερική, πολύ λίγα για τις πραγματικές διεργασίες φτάνουν ώς εδώ, μέσα από πρίσμα που συμπιέζει την πραγματικότητα στις υποκειμενικές εκτιμήσεις διαφόρων ξεπερασμένων τάσεων. Είναι επίσης κατανοητή η πολιτική σημασία των συμμετοχών από την Τουρκία, την Ιταλία και την Ουκρανία για την παραπέρα προσπάθεια κοινού αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή.
Η πραγματική επιτυχία της διεθνούς αυτής συνάντησης θα είναι τελικά να συμβάλει, από τη μια στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των οργανώσεων, και από την άλλη, κυρίως να γνωρίσουν, όσοι έλληνες αγωνιστές το επιθυμούν, καλύτερα τους προβληματισμούς και τις αγωνιστικές διεργασίες που συντελούνται στις θερμές ζώνες του πλανήτη.

Lekhanath Neupane: Πρόεδρος της ANNISU (R) [Παννεπαλέζικη Εθνική Ανεξάρτητη Σπουδαστική Ένωση (Επαναστατική)] και Gopal Krishna Neupane: Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ANNISU (R).
Η ANNISU (R) είναι μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές και σπουδαστικές ενώσεις στο Νεπάλ με χιλιάδες μέλη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συμμετέχει ενεργά και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας με βασικά αιτήματα την κατάργηση της μοναρχίας, τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και την ανάπτυξη των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη. Πολιτικά πρόσκειται στο ΚΚΝ(Μ), το οποίο τα τελευταία χρόνια παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για δημοκρατική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από κείμενο που μας έστειλαν ειδικά για την παρουσίασή τους στην ΠΣ.

Ανάγκη για μια άλλη επανάσταση
Σ’ αυτά τα πλαίσια οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στο Νεπάλ βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Είτε θα μετατρέψουμε το Νεπάλ σε μια αξιοπρεπή χώρα αν καταφέρουμε να δώσουμε το τελικό χτύπημα στη φεουδαρχίας αξιοποιώντας τις συνθήκες σαν μια χρυσή ευκαιρία. Στο μεταξύ, αν δεν γίνει αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Νεπαλέζικη κοινωνία να καταπιέζεται για τα επόμενα 50 χρόνια ή και περισσότερο από την ανελέητη φεουδαρχία. Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την κοινωνική εξέλιξη στο Νεπάλ, η εθνική ανάγκη του νεολαιίστικου κινήματος δεν είναι ένα απλό επεισόδιο. Η νεολαιίστικη μας παράταξη έχει αποδειχτεί η πιο επαναστατική στην ιδεολογία, η πιο ηγετική δύναμη από την άποψη του τρόπου σκέψης, η μεγαλύτερη από άποψη οργάνωσης και η πιο μαχητική από τη φύση της και έχει καλύψει όλους τους τομείς και όλους τους θεσμούς αποτελεσματικά. Με βάση τις θυσίες χιλιάδων μαρτύρων, την αποφασιστικότητα εκατοντάδων εξαφανισμένων φίλων και ενισχυμένοι από τους αμέτρητους φίλους με αναπηρία, όπως μια τίγρη στους δρόμους, αυτή η νεολαιίστικη παράταξη (ANNISU (Revolutionary)) προετοιμάζεται και οργανώνεται για την τελική αναμέτρηση της κατάργησης της φεουδαρχίας. Για αυτό το σκοπό, καλούμε τους πάντες σε ανοιχτό διάλογο με θέμα το συγκεκριμένο δρόμο για ένα Νέο Νεπάλ και για την ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης του κόσμου μέσω του κινήματος μας.
Σ’ αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στο στόχο μας αλλά αντιμετωπίζουμε τα ίδια δύσκολα εμπόδια από την αντιδραστική και ιμπεριαλιστική πλευρά. Σύμφωνα με το νόμο της επανάστασης που ενεργοποιεί την ισχυρή αντεπανάσταση, η κύρια πρόκληση της Νεπαλέζικης δημοκρατικής επανάστασης είναι να αντιπαλέψουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας επανάστασης που ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί από την σημερινή κατάσταση της στρατηγικής ισορροπίας στη χώρα μας. Αυτή η πρόκληση δεν απευθύνεται μόνο στη Νεπαλέζικη εργατική τάξη και το λαό αλλά στην εργατική τάξη και τις εργαζόμενες μάζες συνολικά. Και μόνο η παγκόσμια λαϊκή αντίσταση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.
Είμαστε άνθρωποι του 21ου αιώνα και θεωρούμε ότι κερδίζουμε τα δίκαια μας και την εξουσία με αγώνες. Δεν θα μπορούσαμε να τα κερδίσουμε ζητιανεύοντας από την άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση. Γιατί δεν μας άκουσαν ποτέ. Και τότε ο Νεπαλέζικος λαός σήκωσε τα όπλα το 1996 και ξεκίνησε ο λαϊκός πόλεμος στη χώρα μας. Τώρα βρισκόμαστε σε ειρηνευτική διαδικασία αλλά δεν θεωρούμε ότι θα κερδίσουμε τα δίκια μας από αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να προετοιμάσουμε μια νέα επανάσταση. Πράγμα που σημαίνει ότι η εξέγερση του Απρίλη θα συνεχιστεί με την Οκτωβριανή επανάσταση. Η Νεπαλέζικη επανάσταση είναι Νεπαλέζικο μοντέλο καθώς ξέρουμε ότι «η επανάσταση δεν επαναλαμβάνεται αλλά αλλάζει η φύση της».

Raquel Scarlatelli: Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος του RFDPR (Επαναστατικό Μέτωπο Υπεράσπισης Λαϊκών Δικαιωμάτων) το οποίο αποτελεί το συντονιστικό πολιτικό όργανο διαφόρων μαζικών οργανώσεων στη Βραζιλία (Εργατική Λίγκα, Λίγκα Φτωχών Αγροτών, Λαϊκή Κίνηση Γυναικών, Επαναστατική Λαϊκή Κίνηση Φοιτητών κ.λπ.).

Rey Claro Casambre: Πρόεδρος του CAIS (Κέντρο Αντιιμπεριαλιστικών Σπουδών) διανοούμενος με έντονη πολιτική δράση σε ζητήματα ειρήνης, στρατιωτικών βάσεων στη ΝΑ Ασία, ενώ έχει συμμετάσχει επανειλημμένως στις συζητήσεις για ειρήνευση μεταξύ της κυβέρνησης των Φιλιππίνων και του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου, ως εκπρόσωπος του τελευταίου, που διεξάγονται εδώ και χρόνια στο Όσλο υπό την αιγίδα της νορβηγιγκής κυβέρνησης.
Το CAIS είναι ανεξάρτητο ίδρυμα που διενεργεί έρευνες και αναλύσεις για το ρόλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, εστιάζοντας στην Ανατολική Ασία και την Ωκεανία. Μέλη του είναι πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές που συμμετέχουν σε διάφορες μαζικές οργανώσεις του λαϊκού κινήματος στις Φιλιππίνες.

Επίσης θα παρευρεθούν συνεργάτες του τουρκικού περιοδικού Partizan, το οποίο είναι θεωρητικό έντυπο προοδευτικών και επαναστατικών τάσεων που πολλές φορές έχει αντιμετωπίσει διώξεις από το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται και οι πολιτικές αναλύσεις του TKP/ML.
Εκπρόσωπος του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, μιας νέας οργάνωσης που προσπαθεί να αξιοποιήσει κριτικά τη σοσιαλιστική παράδοση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν διαχωρίσει την πολιτική τους θέση από τις παραδοσιακές ρεβιζιονιστικές οργανώσεις, ενώ προσπαθούν να μελετήσουν τη συμβολή του ΚΚ Κίνας και του Μάο ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση.
Τέλος, θα μιλήσει και εκπρόσωπος των CARC (Επιτροπές Υποστήριξης της Αντίστασης για τον Κομμουνισμό) από την Ιταλία, πολιτικού δικτύου με ισχυρούς δεσμούς με συνδικάτα και μετωπικά σχήματα σε ολόκληρη την Ιταλία. Μέλη του έχουν γίνει στόχος διώξεων με βάση τους λεγόμενους αντιτρομοκρατικούς νόμους που στην ουσία καταπατούν κατάφορα τα δημοκρατικά δικαιώματα των ιταλών πολιτών, ενώ παλεύουν για να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε όσους υπερασπίζονται τη δράση του (νέου) Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

φ.586, 1/12/07

Σάββατο 8 Δεκέμβρη

17:00-21:00
Από την επανάσταση και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στην παλινόρθωση

Κυριακή 9 Δεκέμβρη

10:00-14:00
Επαναστατικές διεργασίες και αντιστάσεις στον 21ο αιώνα

Συμμετοχές

Παννεπαλέζικη Εθνική Ανεξάρτητη Σπουδαστική Ένωση (Επαναστατική)

Επαναστατικό Μέτωπο Υπεράσπισης Λαϊκών Δικαιωμάτων (Βραζιλία)

Επιτροπές Υποστήριξης της Αντίστασης για τον Κομμουνισμό (Ιταλία)

Κέντρο Αντιιμπεριαλιστικών Μελετών (Φιλιππίνες)

Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Πάρτιζαν (Τουρκία) 

 

15 Δεκεμβρίου, 2007